Zahájenie vodáckej sezóny – splav Bodvy

    Píše sa dátum 13.3.2016, na horách sneh pomaly ubúda, keďže v Moldave ho veľa nebolo a aj slnečné lúče naberajú na sile. Predseda Braňo sa teda rozhodol vytýčiť pevný dátum zahájenia vodáckej sezóny, asi najmladšieho klubu ŠK Bodvy, práve na dnešný deň a to splavom riečky Bodvy, nad ktorým sa týči naše malé mestečko. Zraz bol stanovený na jedenástu hodinu dopoludnia na celkom neobvyklom mieste, v porovnaní s doterajšími miestami alebo miestom pri Kakaši,  to bolo tento krát pred hotelom Bodva. Možno chcel predseda nejakú zmenu, alebo to bolo kvôli rovnomennému názvu rieky a hotela. V podstate to nehrá žiadnu rolu, pretože sa tu stretla skvelá partia ľudí.


Dokopy sme sa zišli deviati a po úvodnom privítaní sa medzi sebou a vyboštekovaní jedinej dievčice, ktorá našla odvahu splaviť sa s nami, sme začali pripravovať techniku potrebnú na dnešnú akciu.  Mali sme k dispozícií 3 nafukovačky a 4 kajaky. Keď sa všetko pripravilo, rozdali sa ešte ochranné pomôcky, podľa predsedu je bezpečnosť na prvom mieste, nahádzali sa nafučky aj kajaky na nákladiak a vyrazilo sa na štart prvého splavu pri Moldavskom fúdery. Nákladiak sa zaparkoval pri fitku Grizzly, potom nasledoval krátky presun k fúderu a posledné úpravy a nastavenia. Postupne sme sa po jednom spustili na vodu a keď sme boli všetci, predseda zahájil splav za sprievodu „veľkolepých ovácií“ miestneho opálenejšieho obyvateľstva z blízkych chatrč.


Hladina vody bola už síce nižšia ako pred pár týždňami, keď Bodva vyzerala ako veľká rozbúrená rieka, ale napriek tomu sme postupovali plynule bez väčších problémov. Tento prvý splav bol z môjho pohľadu taký zoznamovací s vodou, kajakmi a hlavne s vlastnou koordináciou a zručnosťou s pádlom. Splav postupoval už od spomínaného fúderu popri inkubátorovom dome, pred hotelom Bodva, a aby som pridal aj nejakú tú reklamu, preplávali sme aj popred skvelého športového obchodu SAAT SPORT (dúfam, že bude nejaká zľava, keď som ho už spomenul). Ďalej sme minuli most popod rožňavskou ulicou a prvé kolo splavu sme ukončili tesne za mlynom, kde nás už čakal nákladiak. Prvé kolo splavu dopadlo skvele. Nikto sa neprevrátil a všetci sa úspešne vylodili. Rýchlo sme opäť nahádzali nafučky aj kajaky na auto a vyrazilo sa na druhé kolo.


Miesto štartu druhého kola bol železničný priechod nad riekou za bývalým vojenským opravárenským závodom. Auto sa zaparkovalo hneď pri oplotení závodu, tí čo chodia korčuľovať za vojsko určite vedia kde to je. Od tohto miesta sme však ešte museli s kajakmi a nafučkami na chrbte prekonať pár metrov po koľajniciach až po spomínaný železničný priechod. Pomedzi kríčky a bohužiaľ aj smeti, ktorých je na brehu rieky neúrekom sme sa prebojovali až k brehu. Opäť posledné úpravy a nastavenie a mohlo sa ísť na vodu.


Tento v poradí druhý splav začal celkom peknými zákrutami, kde si človek mohol tak trochu a j nacvičiť nejakú tú vodácku techniku. Toto kolo splavu už nebolo také plynulé ako prvé. Ako prvý sa nám preboril Maťo a za ním, pri zachraňovaní kajaku nasledoval aj predseda Braňo. Po celkom dlhej prechádzke Maťa po brehu až kým sa kajak nevylovil, si ostatní vychutnávali a možno aj bojovali so silou vody a musím dodať, že aj s množstvom odpadkov. Po krátkom osviežení Maťa a Braňa sa objavil problém zlomeného pádla. Nanešťastie alebo našťastie Maťa trápili veľké bolesti v krížoch a splav ukončil predčasne pri moste k opravárenskému závodu a tak mohol poskytnúť svoje funkčné pádlo. Nasledoval pre mňa osobne veľmi zaujímavý úsek, kde rieka a okolité stromy na brehu svojim tvarom vytvorili akoby tunel. Bolo to ako vystrihnuté z hororu. Atmosféru kazili opäť len tie smeti. Po tomto úseku nasledoval menší umelo vytvorený prepad hladiny, ktorý všetci zvládli bez problémov okrem mňa. Ja som tu mal možnosť vyskúšať si techniku vystupovania z prevráteného kajaku a ochutnať trochu vody z Bodvy. Keď sme sa všetci počkali a aj ja som sa nasúkal naspäť do kajaku,  čakala nás najväčšia prekážka dnešného dňa a to v podobe fúderu. Na prekonanie tohto valca sa už odvážili len tí skúsenejší a tí odvážnejší ako to vidno vo fotogalérii. Prekonaním tejto vodnej prekážky nasledoval už len pokojný splav až k mlynu. Tu nás už čakali autá. Po vylodení, naložení vecí do nákladiaku a rýchlom prezlečení, predseda oficiálne ukončil dnešný splav. Partia sa pomaly rozlúčila. Niektorý z nás sa ešte presunuli ku klubu, aby sa trochu ošetrili a uložili kajaky, čo bola posledná bodka za dnešnou parádnou akciou.

Foto: ŠK BODVA

FOTOGALÉRIA KLIKNI TU


Pridajte prvý príspevok do diskusie

Meno, priezvisko:

Správa:
picleftrightclosefacebook