Šk Bodva Grizzly expedícia Slovenskom #5 Prechod východným hrebeňom Nízkych Tatier

Športový klub Bodva Vás v rámci projektu expedícia Grizzly Slovenskom pozýva na turisticky prechod východným hrebeňom Nízkych Tatier. Ak sa povie slovenské hory, väčšina ľudí si predstaví Vysoké Tatry. Ale ak sa opýtate na najkrajšie slovenské hory pravých turistov. Tých, ktorí trávia svoj voľný čas v obklopení prírodou, s batohmi na chrbtoch a neustále objavujúc krásy Slovenska. Tí sa jednoznačne zhodnú - ak chcete spoznať krásu slovenských hôr, vyrazte na hrebeňovku Nízkych Tatier.

Celý hrebeňový pochod cez Nízke Tatry meria približne sto kilometrov a prevedie vás cez tie najkrajšie vrcholy jedného z našich najkrajších pohorí.  My si tento pochod rozdelíme na dve časti,  tento krát zdoláme východu časť hrebeňa po chatu M.R. Štefánika.  Pripravte sa na túru, kde sa dá spoľahnúť na pomerne veľké množstvo chát a útulní (takže stan mať nemusíte, aj keď karimatku a spacák áno), ale aj na stúpania a momenty, kedy budete ľutovať, že ste si nezobrali viac vody, gps, čelovku, zvonček a petardy proti medveďom.

 

Využijeme predlžený víkend, našu cestu začneme v piatok 1.9.2017.

Odchod mikrobusu bude o 6:30hod. z parkoviska pri Kakaši.

Plánovaný návrat je v nedeľu 3.9.2017 z chaty Trangoška mikrobusom.

V prípade menej priaznivého počasia sa môže prechod skrátiť zostupom do Pohorelej, alebo do Bacúcha.

Taktiež táto možnosť platí aj pre tých, ktorým nevyhovuje túra na tri dni. Pridať sa k nám a opustiť nás môžete z hociktorého miesta.

Cestovné pre členov klubu prepláca Šk Bodva do výšky 50%.

Prihlásenie: turistika@skbodva.sk

 

Podrobná trasa:

1. deň

Telgárt – prameň Zubrovica – Kráľova hoľa – Stredná hoľa – Orlová – Bartková – Ždiarske sedlo – Andrejcová – útulňa Andrejcová

stúpanie 1326 m klesanie 787 m
vzdialenosť 16.2 km čas 6:15 

 

2. deň

Útulňa Andrejcová – sedlo Priehybka – Veľká Vápenica – sedlo Priehyba – Kolesárová – Oravcová – Zadná hoľa – sedlo Homôľky – Havrania poľana – útulňa Ramža

stúpanie 1088 m klesanie 1245 m
vzdialenosť 20.5 km čas 6:35

3. deň

Útulňa Ramža – Jánov grúň – Bacúšske sedlo – sedlo za Lenivou – sedlo Čertovica (motorest) – Rovienky – Lajštroch – Kumštové sedlo – Panská hoľa – Malý Gápeľ (Besná) – rázcestie Králička – Králička – Chata gen. M. R. Štefánika pod Ďumbierom – Chata Trangoška

stúpanie 1048 m klesanie 1190 m
vzdialenosť 19.1 km čas 6:30

 

Zopár rád na záver:

  čím ľahší batoh si nabalíte, tým príjemnejšia bude celá túra. Na celej trase sú útulne a chaty, takže stan nepotrebujete. Spacák si však určite nezabudnite.

  sledujte si zdroje vody. Na hrebeni je zopár prameňov, takže dopĺňajte zásoby vždy, keď sa dá. Prameň sa nachádza aj blízkosti útulne Ramža a v útulni Andrejcova okrem prameňu majú dokonca aj vlastné čapované pivo.

  počasie na horách je nevyspytateľné, ale spravidla platí, že doobeda je krajšie ako poobede. Vyspávanie si nechajte na doma :-)

  základná zásada, ktorá drží naše hory krásne, je, že čo si tam človek donesie, mal by si aj priniesť. Prosím, držte sa jej aj vy a odpadky berte so sebou.

   pribaliť si petardy , zvončeky a hlavne nabitú čelovku

  trasa má vysokohorský charakter a napriek tomu, že ju zvládne každý, kto má dostatočné odhodlanie, nikdy neviete, čo sa môže stať. Aj preto si určite pred cestou zaobstarajte poistenie do hôr

Zoznam prihlásených:

Hegedus

Jánoš

Sciranka

Tóthová

Rakacky

Demko

Zavodsky

Gál


Pridajte prvý príspevok do diskusie

Meno, priezvisko:

Správa:
picleftrightclosefacebook