ŠK Bodva hrebeňová túra Hnileckými vrchmi

Športový klub Bodva pozýva nadšencov turistiky na jesennú hrebeňovú túru v Hnileckých vrchoch, ktorá sa uskutoční v nedeľu 01.10.2017. Trasa je plánovaná z vlakovej stanice v obci Mnišek nad Hnilcom neznačenou trasou na Svinskú jamu a po značke na Tatarkov kríž. Koncovým bodom bude vlaková stanica v Krompachoch. V závere našej túry sa zastavíme a občerstvíme na turistickej chate Energetik Plejsy.

 

Celková dĺžka trasy je cca 20km km a je možné ju prejsť v čase 5 a pol hodiny. Hrebeňovka je vhodná pre zdatnejších turistov, nakoľko celkové prevýšenie trasy je 1100 metrov.

 

Z Moldavy  sa do Mníšku sa dopravíme vlakom s odchodom o 4:36 hod. z terminálu v Moldave nad Bodvou.

Prihlásenie: 0915933609

 

Hnilecké vrchy sú jedným z geomorfologických podcelkov Volovských vrchov. Vypĺňajú územie medzi Hnilcom na juhu a Hornádom na severe, tiahnu sa od Gelnice po Markušovce.

 

Cesta prechádza sedlom Svinská jama (miestny názov Svinčová jama), miesto s hojným zastúpením  borievok, ktoré sú v tomto období vhodné na zber plodov.

 

Havrania skala rovnako ako cesta od nej nie je výhľadovo bohatá, až v jej neskoršej časti sa otvára pohľad na obec Slovinky, Poráčsku dolinu a hrebeň Galmusu.

 

Pri smerovníku Tatarkov kríž je na hrebeni osadený železný banícky kríž, postavený na počesť správcu miestnych lesov z roku 1820. Turistom sa naskytne výhľad na Folkmarskú skalu, Hnileckú dolinu a Kojšovké vrchy.

 

Smerom na Plejsy  je z cesty vidieť masív Kojšovskej holi, ale aj Tatranské štíty. Chodník vedie lesom a lúčnym porastom po pevnej širokej ceste v okolí smerovníka Priehyba Plejsy, kde sa stretávajú 4 farebne značené turistické chodníky. Z chodníka je možnosť vidieť lyžiarsky areál Plejsy s jeho traťami.




Pridajte prvý príspevok do diskusie

Meno, priezvisko:

Správa:
picleftrightclosefacebook