Šk Bodva Grizzly expedícia Slovenskom #5 Prechod východným hrebeňom Nízkych Tatier

V piatok prvého septembra 2017 bola úspešne zahájená dlho očakávaná „Šk Bodva Grizzly expedícia Slovenskom“ v jubilejnej piatej edícii s podtitulom „Prechod východným hrebeňom Nízkych Tatier“.

 

Na náš expedičný zbor, tvorený tento krát z 8 členov športového klubu, sa v prvý deň akcie ešte skutočne usmialo turistické šťastie. Keď sme do obedu mikrobusom dorazili do veľkej vrchárskej obce Šumiac  (880 m), ležiacej vo východnej časti Heľpianskeho podolia, 2 km na sever od Hrona  – čakalo tu na nás skutočne skvelé slnečné počasie s optimálnymi teplotami. Vo veľkej miere nám to zlepšovalo komfort pri stúpaní až ku televíznemu vysielaču – retranslačnej stanici na Kráľovej holi (1946m) a ďalej potom s pokračovaním smerom na Stredná hoľa – Orlová – Bartková – Ždiarske sedlo – Andrejcová.

Fyzicky náročný výstup s ťažkými batohmi na chrbtoch dal každému trošku kondične zabrať.

Odmenou nám za to ale boli neskutočne pekné výhľady na Slnkom zaliate okolité vrchy a doliny Nízkych Tatier, vrátane panorámy štítov Vysokých Tatier, vynímajúcich sa na pozadí.

Atmosféru našej cesty na mnohých miestach zároveň dopĺňala rozvoniavajúca, dozrievajúca úroda lesných čučoriedok a malín a tak sme si tiež dávali pozor, aby sme náhodou nečakane nevyrušili nejakého nepozorného maškrtného maca doplňujúceho si svoju výživu. Jediným medveďom, ktorého sme tak stretli - bol grizly, ktorého sme si niesli na turistickej vlajke.

Večer sme sa po vyčerpávajúcom celodennom putovaní rozhodli prenocovať na turistickej útulni Andrejcová (1410m), kde sa zrejme aj vzhľadom na to, že bol štátny sviatok s predlženým víkendom, zišla dosť početná spoločnosť turistov.

Ráno nás privítalo zmenené počasie vplyvom prebiehajúceho studeného frontu - so zníženými teplotami a zvýšenou oblačnosťou. Ako sa hovorí, dážď už visel vo vzduchu a keďže to bolo sprevádzané ešte aj hustou hmlou – kedy nebolo vidieť pred seba ani na desať metrov, rozhodli sme sa vzhľadom na nepriaznivý vývoj počasia túto turistickú akciu skrátiť na dva dni (namiesto plánovaných troch dní) a ukončili sme ju v sobotu zostupom do obce Pohorelá a následnou spiatočnou cestou vláčikom.

Akcia aj napriek skrátenému rozsahu priniesla nezabudnuteľné zážitky a tešíme sa na ďalšie pokračovania

 

 

 

Foto: ŠK BODVA


Pridajte prvý príspevok do diskusie

Meno, priezvisko:

Správa:
picleftrightclosefacebook