Šk Bodva Výstup na najvýchodnejší bod Slovenska Kremenec

Športový kluB bodva Vás pozýva na výlet na Kremenec. Výlet sa uskutoční v sobotu 26.9.2020.

Trasa: Nová Sedlica - Kremenec - Čiertáč . Nová Sedlica. Má 20km s prevýšením 1200m a čistý čas šlapania je 6:30hod.

Odchod: 26.9.2020 o 5:00hod., príchod večer.

Prihlásenie: skbodva@skbodva.sk

Cestovné: člen klubu 8€, nečlen klubu 15€. Prihlásiť sa je nutné do 23.9.2020, po tomto termíne sa budú mocť prihlásiť aj nečlenovia klubu.

Voľné miesta 8/9

Kremenec

Vrch Kremenec s nadmorskou výškou 1 221 m n. m. je súčasťou Bukovských vrchov a Národného parku Poloniny. Najvyšší z Bukovských vrchov je zároveň najvýchodnejším bodom Slovenska: na Kremenci svitá o 30 minút skôr ako v hlavnom meste, v Bratislave.

Od roku 2007 je v Zozname svetového dedičstva UNESCO zapísaný aj najvýznamnejší karpatský prales Stužica, v ktorom sa Kremenec nachádza.

Ideálny výhľad na Poloniny.

Na hlavnom hrebeni Kremenca si pýta pozornosť druhý najvyšší vrch Polonín – Kamenná lúka, z ktorej je nádherný výhľad na Veľkú Rawku.

Neďaleký vrch Čierťaž zaujme tým, že až do 19. storočia bol miestom stretnutia Zemplínskej, Užskej a Haličskej župy. Sedlo pod Čierťažou je miestom, na ktorom stála najstaršia poľovnícka chata v Poloninách. Ponúka výhľad na hrebeň Veľkého Bukovca.

Vrch je zároveň v oblasti, ktorá je z pohľadu svetelného znečistenia najtmavšou oblasťou na Slovensku. Je súčasťou prvého parku tmavej oblohy na Slovensku (Park tmavej oblohy Poloniny).

Zdroj:www.severovychod.sk

Prečítaj si članok z hikingu

https://hiking.sk/hk/ar/2621/nova_sedlica_kremenec_a_spat.html



  


Pridajte prvý príspevok do diskusie

Meno, priezvisko:

Správa:
picleftrightclosefacebook